Kürtaj Çeşitleri ( Tipleri ) Nelerdir ?

Kürtaj daha çok gebelik sonlandırmaya yönelik bir işlem olarak algılansa da, aslında kürtaj tanı ve tedavide de önemli bir yere sahiptir.

Düzensiz adet kanamaları, patolojik inceleme, düşük gebelik, ölü gebelik gibi bir çok konuda kürtaj işlemi yapılır.

Kürtaj tiplerini özetleyecek olursak:

– Probe Kürtaj (probe curettage)
Menapoz öncesi döneminde tanı için yapılmaktadır. Adet (regl) düzensizliği ve aşırı kanamalı adet dönemlerinde tanı ve tedavide kullanılır. Planlanan tedavi, rahim iç dokusunu kürete etmek ve kanamayı durdurmaktır.

– Fraksiyone Kürtaj
Patolojik inceleme amacıyla, endometrium olarak adlandırılan ve rahim içini döşeyen tabakadan ve ayrıca rahim ağzının içinde bulunan endoservikal kanaldan birbirinden ayrı örnekler alınması işlemidir. Probe Kürtaj ile oldukça benzer bir işlemdir. Rahim ve rahim ağzı kanseri konusunda ayırıcı bir tanı konulmasını sağlar. Teşhis anlamında oldukça önemli bir yeri vardır.

– Revizyon Kürtaj (Restküretaj, RC)
Düşük gebelik sonrası rahim içinin temizlenmesi amacıyla yapılır. Düşük sonrasında içeride parça kalmadığı düşünülse dahi, revizyon kürtaj yapılması gerekliliktir.

– Bumm Kürtaj
Doğum sonrasında, plasentaya ait parçaların varlığından şüphe ediliyorsa, bu parçaların temizlenmesi amacıyla yapılır. Boom küret olarak adlandırılan özel küretlerle işlem gerçekleştirilir. Revizyon kürtaj olarak sınıflandırılabilir.

Burada yer verilmeyen bir çok sebeple de hekiminiz tarafından kürtaj istenebilir.
Biyopsi dahil tüm kürtaj işlemlerinde hasta konforunu sağlamak adına, genel anestezi tercih edilebilir. Bu konudaki kararı hekim ve hasta birlikte tartışmalıdır. İşlem sonrası kramp ya da genital bölgede ağrı çok kısa süreli de olsa yaşanabilir.